torsdag 6. februar 2014

Din mat er din medisin

Det er en merkelig ting det med sykdom... Det kommer ALLTID på de minst egnede tidspunkt, og denne gangen er intet unntak. På lørdag skal jeg på regionsmesterskap i styrkeløft, og selv om ikke dette er noe superviktig stevne, hadde det vært allright å unngå at øyeeplene mine popper ut av øyehulene under knebøyen, grunnet tett skalle. Jeg bestemte meg derfor, etter en aldri så liten høneblund i dag, for å ta saken i egne hender og bryggingen av en fantastisk tryllemisktur ble igangsatt.

Skal vi tro på våre forfedre, skal både eplecidereddik, innhalering av vanndamp, tungepuss, granskudd og vår egen morgenurin, være sikre kurer mot influensa og forkjølelse. Personlig foretrekker jeg kveldsurinen min, for da har den fått godgjort seg hele dagen.
Næææææt! Mulig jeg er en smule sær og kresen når (ihvertfall) sistnevnte er et råd jeg helst lar stå uprøvd. Kanskje er jeg naiv når jeg fortsatt lever i den tro at mine gamle rutiner er de som fungerer, men disse har på en måte blitt et ritual som jeg må igjennom når sykdommen listig gjør sin innsats for å besette kroppen min.

Christina's oppskrift mot demoniske sykdommer:
1 stk god natts søvn
1 god dose pleie
4 kopper glovarm toddy
1 stk varm dusj
1 par lune termotøfler
Spe på en generøs mengde mat
5ss kjærlighet (har du ikke dette for hånden, kan du alltids erstatte det med 1dl innkrevd oppmerksomhet via telefon, facebook, eller andre sosiale medier)
2 kopper vitaminvann
1 neve Omega3 og antioksidanter
2 l vann
1 stk tykk dundyne
5 stk feelgood filmer
og til slutt
1 klype stakkarslighet med et dryss selvmedlidenhet på toppen.

Siden jeg bor alene i år og dermed ikke har noen til å pleie meg når jeg er syk, ble jeg, som nevnt tidligere, nødt for å stå for pleien selv i dag. Etter skolen bar det derfor rett hjem i seng før jeg med dyna godt pakket rundt meg, klarte å kravle meg ut i dusjen.
Matlaging for en som generelt er lite glad i å lage mat, blir ekstra tiltak når man ikke er i form, men etter en liten omgang i bokseringen med viljen min, karret jeg meg ut på kjøkkenet og lagde denne thaisuppen:


Oppskriften finner du på Mjuuugly's blogg
Jeg tilsatte laks i terninger.

Denne gjør godt nedover en sår hals og tilfredsstiller krevende smaksløker.

Som en enkel løsning på min manglende apetitt, lagde jeg også to omganger med proteinbarer som jeg har småspist i løpet av dagen. Det ble (takk og lov) nok igjen til at jeg har drivstoff på stevnedagen til halga og kanskje også en smakebit til prinsen min når jeg ankommer Oslo i morgen.


Oppskrift på nøttebar:
En stor kopp nøtter av ønsket type (jeg brukte hvalnøtter, paranøtter, hasselnøtter, peanøtter og cashewnøtter)
1 ss honning
1 ss sukrin
1 ts kanel
1ts kardemomme
1 sjokoladeplate (70-80% kakao)
1 kopp peanøtter
4-5 ss. linfrø
1-2 scoops proteinpulver av ønsket smak (jeg har brukt denne)
1 dl vann

Fremgangsmåte:
1) Grovhakk nøtteblandingen og bland den ut med honning, linfrø, sukrin, kanel og kardemomme.
2) Fres nøtteblandingen i panna i et par minutter til honningen og sukrinet har smeltet inn i blandingen.
3) Peanøtter, proteinpulver og vann kjøres i blender til det får en peanøttsmøraktig konsistens.
Dette blandes sammen med nøtteblandingen og fordeles jevnt ut over en form på ca. 12x25cm.
La hvile kjølig.
4) Sjokoladen smeltes i vannbad og heldes over den stivnede blandingen. Plasser så det hele i fryseren i 30-60 min. 
5) Når blandingen har stivnet slik at den ikke faller fra hverandre når du vender den ut av formen (den vil fortsatt være litt seig), ruter du den opp i ønsket størrelse.
Jeg fikk seks barer.



Oppskrift på browniebar:

Ca. 90g. proteinpulver (sjokolade-, vanilje-, coocies & cream-, eller nøttesmak) og 10g. kakaopulver (Fordelingen av dette er frivillig, men det skal til 
sammen utgjøre 100g. tørt pulver).
2 egg
200g. havregryn
1 kopp peanøtter
3ss. linfrø
4dl. skummet melk
1ss. sukrin
1ts. kanel
1ts. kardemomme
1/2 sjokoladeplate (70-80% kakao)

Fremgangsmåte:
1) Peanøtter, egg, melk og ca. 180g av havregryna kjøres i blender til "peanøttsmør". 
2) Det tørre pulveret, linfrø, sukrin, kanel og kardemomme vendes inn i blandingen og resten av havregrynet tilsettes etter at blandingen er tatt ut av blenderen.
Skulle du ønske det, kan du gjerne vende inn noen hele peanøtter i blandingen.
3) Stekes i forvarmet ovn på 160 grader i 30-35 min.
4) Når "kaken" er ferdig, lar du den hvile et kjølig sted.
5) Rut opp "kaken" i ønsket størrelse.
6) Kokesjokoladen smeltes i vannbad (tilsett gjerne peanøtter) og smøres på den nedkjølte "kaken"

Jeg fikk 24 barer.


Men nå over til trinn 2 i oppskriften min mot demoniske sykdommer - en god natts søvn.
Nattinatt verden!




2 kommentarer:

  1. Ser veldig deilig ut! God bedring Christina <3

    SvarSlett